Η ελιά Καλαμών, έχει πάρει το όνομά της από την πόλη της Καλαμάτας.
Συγκομίζονται παραδοσιακά με το χέρι από τους παραγωγούς αφού έχουν ωριμάσει πλήρως και έχουν πάρει φυσικά το μαύρο-κόκκινο χρώμα τους.
The Kalamata olive is world-renowned for its delicate, fruity and special taste.
Μυτερό-Αμυγδαλωτό
Super-Colossal ως Bullets II
Ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει στα μέσα περίπου του Δεκέμβρη
± 69,000 τόνοι
|
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ
|
ΕΚΠΥΡΗΝΩΜΕΝΕΣ
|
ΡΟΔΕΛΕΣ
|
ΓΕΜΙΣΤΕΣ
|
ΜΙΣΕΣ
|
ΠΑΣΤΑ
|
---|---|---|---|---|---|---|
Μαύρες *
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ
|
Χ
|
Χ
|
Πρώιμης συγκομιδής / Ξανθό χρώμα *
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
|
Χ
|
Χ
|
Φουρνιστές
|
Χ
|
|
|
|
|
|
*ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
|
Colossal
|
121-140
|
Giants
|
141-160
|
Extra Jumbo
|
161-180
|
Jumbo
|
181-200
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
Fine
|
321-350
|
Bullets Ι
|
351-380
|
Bullets ΙΙ
|
381-420
|
Colossal
|
121-140
|
Giants
|
141-160
|
Extra Jumbo
|
161-180
|
Jumbo
|
181-200
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
Fine
|
321-350
|
Bullets Ι
|
351-380
|
Bullets ΙΙ
|
381-420
|
Οι δαμασκηνοελιές οφείλουν το όνομά τους στο μεγάλο τους μέγεθος. Είναι οι πιο χοντρόκαρπες ελιές στον κόσμος και φτάνουν σε μέγεθος Αtlas (50-70 τμχ/κιλό).
Συγκομίζονται παραδοσιακά με το χέρι νωρίς, όταν είναι ακόμη πράσινες και σκληρές. Είναι εξαιρετικά γευστικές και εξαιρετικά σαρκώδεις.
Μοιάζει με δαμάσκηνο, γι’ αυτό και ονομάζονται και δαμασκηνοελιές.
Από Atlas ως Superior (50-290 τμχ/κιλό)
Μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου
± 10.000 τόνοι
|
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ
|
ΕΚΠΥΡΗΝΩΜΕΝΕΣ
|
ΡΟΔΕΛΕΣ
|
ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ
|
ΓΕΜΙΣΤΕΣ
|
ΠΑΣΤΑ
|
---|---|---|---|---|---|---|
Ξανθές/Φυσικής ζύμωσης *
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΛΕΜΟΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ, ΚΑΡΟΤΟ.
|
Χ
|
Πράσινες
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
Χ
|
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΛΕΜΟΝΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ, ΚΑΡΟΤΟ.
|
Χ
|
Οξειδωμένες
|
Χ
|
|
|
|
|
|
Φουρνιστές
|
Χ
|
|
|
|
|
|
*ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
|
ATLAS
|
50-70
|
S.S.MAMOTH
|
70-90
|
S.Mammouth
|
91-100
|
Mammouth
|
101-110
|
Super Colossal
|
111-120
|
Colossal
|
121-140
|
Giants
|
141-160
|
Extra Jumbo
|
161-180
|
Jumbo
|
181-200
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
ATLAS
|
50-70
|
S.S.MAMOTH
|
70-90
|
S.Mammouth
|
91-100
|
Mammouth
|
101-110
|
Super Colossal
|
111-120
|
Colossal
|
121-140
|
Giants
|
141-160
|
Extra Jumbo
|
161-180
|
Jumbo
|
181-200
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
Πρόκειται για μικρές σε μέγεθος πράσινες ελιές που παράγονται παραδοσιακά στη περιοχή του Ναυπλίου. Συγκομίζονται αποκλειστικά με το χέρι από τοπικούς παραγωγούς ώστε να αποφεύγονται τα σημάδια και να μένει αναλλοίωτη η γεύση.
Η κύρια επεξεργασία τους είναι «το τσάκισμα».
Τσακιστές είναι οι ελιές που σπάζονται δημιουργώντας μια σχισμή, έτσι ωριμάζουν φυσικά μέσα στην άλμη, επιτρέποντας η ζύμωση να γίνει με φυσικό τρόπο γρήγορα και έτσι τα μυρωδικά να διεισδύουν στην ελιά ώστε να δώσουν το παραδοσιακό άρωμα των ελληνικών βοτάνων.
Οι τσακιστές ελιές έχουν φρουτώδη γεύση , κρουστή σάρκα και άρωμα που θυμίζει λεμόνι και Ελληνικά βότανα.
Oβάλ-μικρό
Large-Bullets (231-380 τμχ/κιλό)
Σεπτέμβριος
± 22.000 tons
|
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ
|
ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ
|
---|---|---|
Ξανθές/Φυσικής ζύμωσης
|
Χ
|
Χ
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
Fine
|
321-350
|
Bullets Ι
|
351-380
|
Bullets ΙΙ
|
381-420
|
Extra Large
|
201-230
|
Large
|
231-260
|
Superior
|
261-290
|
Brilliant
|
291-320
|
Fine
|
321-350
|
Bullets Ι
|
351-380
|
Bullets ΙΙ
|
381-420
|