Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται από ελιές βιολογικής καλλιέργειας. Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλικών, στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος. Επίσημοι οργανισμοί ελέγχου και τυποποίησης διενεργούν ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής, διατήρησης και εμφιάλωσης. Σύμφωνα με τις αρχές της βιοκαλλιέργειας υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και πρακτικές, βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή τοποθεσίας, η λίπανση, η εδαφοκάλυψη, η καταπολέμηση των ασθενειών, το κλάδεμα. Απαγορεύεται η χρήση χημικών ή άλλων ανόργανων λιπασμάτων, οι αεροψεκασμοί, η χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων.
Προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, πλούσια πηγή σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα λόγω των φαινολικών του συστατικών τα οποία έχουν δείξει αντιφλεγμονώδεις και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες.
Πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 0,8% ανά 100 γραμμάρια. Η γεύση και το άρωμά του θυμίζουν τη γεύση της φρεσκοκομμένης ελιάς, ωστόσο ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε θα έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Έχει ήπιο άρωμα, ευχάριστη γεύση και οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 2,0% ανά 100 γραμμάρια.
Πυρηνέλαιο ονομάζεται το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιόλαδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιόκαρπου. Η οξύτητα του δεν υπερβαίνει το 1,0% ανά 100 γραμμάρια. Έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, καθώς και για βρώση μετά από ειδική κατεργασία (ραφινάρισμα).